In de Sint-Martinuskerk in Olen-Centrum is achteraan een opvallende tentoonstelling te zien. Een heel kleintje, maar wél groot van reikwijdte.

Deze kleine expositie kan bekeken worden voor en na de weekendvieringen: zaterdag om 18.00 uur (eucharistieviering) en zondag om 10.30 uur (woord- en communiedienst).

Collecte van munten

Sinds mensenheugenis is er tijdens kerkelijke vieringen een collecte. Vroeger waren er zelfs twee. Tussen de lezingen door werd het 'stoelgeld' opgehaald.

Diaken Cis Marinus: "In onze kerk gebeurde dat door vier misdienaars. Wanneer een kerkganger teveel stoelgeld gaf, moest er teruggegeven worden. Ik herinner me een keer dat een man me een geldstuk in de hand duwde.

Ik dacht dat het bedrag 'gepast' was, maar dat bleek niet het geval, want opeens hoorde ik hem luidop grommen: 'En wordt er tegenwoordig niet meer teruggegeven?' Elke keer als ik die man ontmoet, denk ik daaraan nog terug." Tijdens de offerande is er een tweede collecte, die ondertussen nog bestaat. Op het altaar worden brood en wijn geofferd, de kerkgangers doneren ondertussen een financiële offergave.'

Telling

'Het geld dat verzameld wordt, moet natuurlijk geteld worden. De voorbije vijf jaar gebeurde dat in de Sint-Martinusparochie in Olen op minutieuze wijze door koster Edwin Klerkx.

Gedurende de vijftien jaar daarvoor gebeurde dat even nauwgezet door wijlen Jos Marinus, de vader van Cis. Om de twee maanden wordt het nikkelgeld (ettelijke kilo's) naar de bank gebracht en wordt de verdeling gemaakt tussen de parochie en de kerkfabriek, die elk de helft ontvangen.'

Gul

'De kerkgangers in de Sint-Martinusparochie mogen met recht en reden gulle gevers genoemd worden. Zowel voor de wekelijkse collectes tijdens het weekend als voor bijzondere collectes, zoals bijvoorbeeld Broederlijk Delen en Welzijnszorg.

Marinus: "Omwille van de coronamaatregelen wordt er op dit ogenblik nog geen echte collecte gehouden tijdens de diensten. Daarom staat er achteraan in onze kerk al maandenlang een kartonnen parochiespaarpot. En we merken dat de bedragen van de collectes daardoor niet verminderd zijn. Integendeel zelfs."

Vreemd

Tussen al dat collectegeld sluipen er wel eens muntstukken die er eigenlijk niet thuishoren. Marinus: "We hebben al dat 'vreemd geld' gedurende 20 jaar verzameld. Achteraan in onze kerk hebben we het nu uitgestald, netjes gerangschikt per land.

Er hangt ook een wereldkaart waarop de 38 landen staan aangeduid waar al die munten vandaan komen."

Dat zijn: Argentinië, België, Bolivië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Guatemala, Hongarije, IJsland, Israel, Italië, Joegoslavië, Kroatië, Luxemburg, Malta, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Spanje, Sri Lanka, Tsjechië, Turkije, USA, Zweden en Zwitserland. Verder zijn er vier onbekende muntstukken, één erg vervuild en onherkenbaar muntstuk en een heleboel jetons.